ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΕΡΚΙΔΑ

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ φέρνει την οικογένεια πιο κοντά στο γήπεδο της Τούμπας, δημιουργώντας μια μίνι οικογενειακή κερκίδα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Θύρας 7A.

Με την αγορά ενός εισιτηρίου στα 15 ευρώ μπορούν να εισέλθουν ταυτόχρονα στο γήπεδο της Τούμπας η μητέρα, ο πατέρας και τα παιδιά τους (ως 12 ετών) για να παρακολουθήσουν τις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ.

To 2012 ξεκίνησε η οικογενειακής κερκίδας ως μια ολοκληρωμένη πρόταση ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια του ΠΑΟΚ, γεμάτη πάθος κι αγάπη για όσα ο ΠΑΟΚ αντιπροσωπεύει – περηφάνια, αντίσταση, όνειρο, κατάκτηση. Στόχος είναι να εισάγει μια νέα οικογενειακή παράδοση στην οποία, με όπλα μόνο τη φωνή και την ασπρόμαυρη τρέλα, γίνεται συντήρηση της ιδεολογίας και του θρύλου της Τούμπας.

Pre-game
Η γιορτή ξεκινάει νωρίς

Μιάμιση ώρα πριν τη σέντρα, τα γκολ μπαίνουν αλλού. Στο χώρο μπροστά από την μπουτίκ, στήνεται ένα ασπρόμαυρο πάρκο δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους παίκτες.  Πιο αναλυτικά μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε:

 • face painting στα χρώματα της αγαπημένης μας ομάδας.
 • γωνιά Play Station για ηλεκτρονικά γκολ από τους σέντερ φορ της κονσόλας.
 • ποδοσφαιράκι 50 τετραγωνικών με 16 παίκτες, δύο ομάδες (λευκή-μαύρη) διασκευή του γνωστού ξύλινου παιχνιδιού.
 • memory spot «θυμάμαι, τιμώ, συνεχίζω», ειδικά διαμορφωμένο ξύλινο σπιτάκι όπου πριν από κάθε αγώνα ένας βετερράνος της ομάδας  υπογράφει αυτόγραφα και  φωτογραφίζεται με όσους παλιούς θέλουν να θυμούνται κι όσους νέους θέλουν να μάθουν κάτι περισσότερο για την ιστορία του συλλόγου την επετειακή χρονιά που διανύουμε.
 • παιχνίδι μνήμης με εικόνες της ιστορίας του ΠΑΟΚ.
 • διαγωνισμοί σουτ σε εστία με στόχους.
 • διαγωνισμοί δεξιοτεχνίας και ταχύτητας με τη μπάλα.

Game Action
Στο χώρο υποδοχής

Φτάνοντας η οικογένεια στην είσοδο της θύρας 7 αναζητά το αυτόνομο τουρνικέ που οδηγεί αποκλειστικά στην οικογενειακή κερκίδα . Αφού περάσει τον έλεγχο εισιτηρίων, στο χώρο υποδοχής τους περιμένουν τρεις εμψυχωτές και αντίστοιχες δράσεις. Ο πρώτος καλωσορίζει μικρούς και μεγάλους φιλάθλους και ζητά κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση για να συμμετέχουν στην ηλεκτρονική ομάδα της οικογενειακής κερκίδας. Ο δεύτερος ρωτά από που έχουν ταξιδέψει για να παρακολουθήσουν τον αγώνα και φωτογραφίζει τους εκτός Θεσσαλονίκης για την ηλεκτρονική εφαρμογή «χιλιόμετρα κάναμε πάλι», που υπολογίζει τα συνολικά χιλιόμετρα των φιλάθλων της οικογενειακής κερκίδας. Ο τρίτος  καλεί τους μικρότερους φιλάθλους να φωτογραφηθούν στην ίδια φωτογραφία δίπλα στους ηλεκτρονικά παρόντες παίκτες της ομάδας κι αποστέλει τη φωτογραφία σε ηλεκτρονική διεύθυνση που η οικογένεια υποδεικνύει (photo spot). Οι δραστηριότητες αυτές λειτουργούν μέχρι την έναρξη του αγώνα, ενώ ο χώρος υποδοχής συνδέεται με τους χώρους υγιεινής, στους  οποίους έχει υπάρξει ειδική πρόβλεψη για παιδικές τουαλέτες και ενδιάμεση καθαριότητα κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Δράση στο «Ναό»

Το «κυρίως πιάτο» φυσικά σερβίρεται εντός Τούμπας. Στις κερκίδες της θύρας 7Α πριν και παράλληλα με τον αγώνα ενεργοποιούνται 13 δραστηριότητες.

 1. Μοιράζεται πριν την έναρξη του αγώνα ο μικρός οδηγός κερκίδας, έντυπο με συνθήματα για επιτόπου εξάσκηση και μελέτη…στο σπίτι.
 2. Λειτουργεί καθόλη τη διάρκεια του αγώνα για να αποφεύγεται ο συνωστισμός χώρος κατασκευών με παοκτσήδικες ιδέες.
 3. Αντίστοιχα καθόλη τη διάρκεια του αγώνα, βάφονται μικροί και μεγάλοι στα χρώματα του Δικεφάλου στο χώρο του face painting.
 4. Πριν την έναρξη του αγώνα ετοιμαζόμαστε μοιράζοντας σημαίες και χαρτάκια για την εικόνα υποδοχής της ομάδας. Ανά δύο παιχνίδια μια μεγάλη εικόνα όπως ένα ασπρόμαυρο κορεό ανανεώνει τη διάθεση μας και στέλνει το μήνυμα της νίκης στην ομάδα.
 5. Με το που ξεκινάει ο αγώνας ξεκινά και το lucky minute. Για ένα λεπτό κρατάει μια μπάλα στα χέρια του ένας μικρός φίλος της ομάδας . Μόλις ολοκληρωθεί το λεπτό του τη δίνει στο διπλανό του. Σε όποιου τα χέρια βρεθεί η μπάλα την ώρα που σκοράρει η ομάδα αυτός κερδίζει κι ένα αναμνηστικό δώρο και η διαδικασία  συνεχίζεται μέχρι το επόμενο γκολ,και το μεθεπόμενο και το τέταρτο και…
 6. Μετά από κάθε γκολ κυκλοφορεί στην κερκίδα και η εντυπωσιακή μπάλα των πανηγυρισμών.
 7. Πριν το ημίχρονο μοιράζεται στα παιδιά γευματάκι (σάντουιτς και χυμός) για να ανακτήσουν δυνάμεις για το δεύτερο ημίχρονο.
 8. Όσο η ομάδα βρίσκεται στα αποδητήρια  στις δύο πρώτες σειρές ή τον τελευταίο διάδρομο προ τα κάτω γίνεται το παιχνίδι του ημιχρόνου, του οποίου 4 ή 5 νικητές κερδίζουν επίσης αναμνηστικό δώρο.
 9. Δώρα όμως μπορεί να κερδίσει και ολόκληρη η οικογένεια. Μια πρώτη ευκαιρία δίνεται στη θεματική φωτογράφηση λίγο πιο  πέρα από το χώρο του face painting. Κάθε οικογένεια πρέπει με ευφάνταστο τρόπο να χρησιμοποιήσει τα αντικείμενα που της δίνονται και να ποζάρει όσο πιο ιδιαίτερα μπορεί. Οι εμψυχωτές 5 λεπτά πριν τη λήξη ψηφίζουν την καλύτερη φωτογραφία και τα… «μοντέλα» κερδίζουν το δώρο τους από την μπουτίκ του ΠΑΟΚ.
 10. Κι επειδή υπάρχουν και οι πιο ντροπαλοι μπροστά στον φακό, μια δεύτερη ευκαιρία για οικογενειακό δώρο δίνεται φωνάζοντας το αγαπημένο σύνθημα της οικογένειας μπροστά στο ντεσιμπελομετρητή. Η οικογένεια με τη μεγαλύτερη ένδειξη πολύ απλά κερδίζει.
 11. Κατά τη διάρκεια του αγώνα 3 τύμπανα κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι στην κερκίδα προσφέροντας εκτός από μια ευκαιρία για φωτογραφίες και τη δυνατότητα να νιώσει κανείς το ρυθμό της Τούμπας σχεδόν κυριολεκτικά…στο πετσί του.
 12. Ένα ακόμη παιχνίδι για τους μικρούς φίλους της ομάδας γίνεται στη γωνιά της αναμετάδοσης, όπου χρησιμοποιώντας ασυρμάτους πιθανοί μελλοντικοί σπίκερ μεταδίδουν την εξέλιξη του αγώνα για δύο λεπτά ο καθένας για την υπόλοιπη κερκίδα. Από τους 10 συμμετέχοντας κερδίζει ένας σε κάθε αγώνα κι οι υπόλοιποι εξασκούνται στο σπίτι μέχρι τον επόμενο.
 13. Διακριτικά κατά τη διάρκεια του αγώνα, τέλος, εμψυχωτής-δημοσιογράφος μαζεύει βίντεο με σύντομες συνεντεύξεις από τους μικρούς φιλάθλους, σχόλια για την εξέλιξη του αγώνα και ιστορίες αγάπης και τρέλας για τον ΠΑΟΚ από τους μεγαλύτερους.

Μοιράζονται ακόμα μπαλόνια σε όλα τα παιδιά και φυσικά το πρόγραμμα ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

After game
Ηλεκτρονική προβολή

Δύο μέρες μετά από κάθε αγώνα αναζητήστε στη σελίδα του ΠΑΟΚ στο Facebook ή στο PAOK TV  το αφιέρωμα στην οικογενειακή κερκίδα με πολλές φωτογραφίες, βίντεο από όλες τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα, δηλώσεις των νεαρότερων φιλάθλων, τα αποτελέσματα της εφαρμογής «χιλιόμετρα κάναμε πάλι», καθώς και ιστορίες ασπρόμαυρης λατρείας για το Δικέφαλο. Στις ίδιες σελίδες θα γίνονται ενημερώσεις για διαγωνισμούς και εκδηλώσεις που απευθύνονται σε οικογένειες και παιδιά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Δύο μέρες πριν από κάθε αγώνα  μπορούν οι φίλαθλοι επίσης να ενημερώνονται για οτιδήποτε πρόκειται να λάβει χώρα στην οικογενειακή κερκίδα, αφού οι εικόνες και οι δραστηριότητες συχνά θα ανανεώνονται και προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες κάθε παιχνιδιού.

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που συγκεντρώνονται κατά την είσοδο στην κερκίδα άλλωστε, φιλοδοξούν στην δημιουργία μιας ηλεκτρονικής ομάδας  που δεν θα συναντιέται μόνο εντός του γηπέδου, αλλά θα παρεμβαίνει κοινωνικά με δημιουργικές-εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και φιλανθρωπικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι η δυναμική του ΠΑΟΚ να παραμένει αναγνωρίσιμη στη ζωή της πόλης πολυεπίπεδα, όπως την υποστήριξαν δεκαετίες τώρα οι οπαδοί του από τους πρώτους πρόσφυγες μέχρι σήμερα.